Kuntekon matkassa kuusi vuotta

Haikein mielin saattelin Kunteko-ohjelman päättyneeksi vuoden 2020 lopussa. Aloittaessani ohjelmapäällikkönä vuonna 2015 en osannut kuvitellakaan, kuinka mielenkiintoinen, innostava ja merkityksellinen matka Kuntekon mukana tulisi koettua.

Viimeiseen Kuntekon toimintavuoteen mahtui paljon asioita. Pandemia muutti suunnitelmia yhdessä yössä. Jouduimme pohtimaan, miten palvelut järjestetään, kun pääasiassa lähitapaamisena toteutetut sparraukset, valmennukset ja työpajat olivat vaarassa jäädä toteutumatta. Työpajoja peruuntui, mutta jo syksyllä kuntaorganisaatiot ja kilpailuttamamme asiantuntijat oppivat käyttämään sähköisiä alustoja ja etätyökaluja tehokkaasti ja tuloksekkaasti. Kuntekon palvelut saatiin lopulta toteutettua projektisuunnitelman mukaisessa aikataulussa.

Palveluille oli kysyntää koko vuoden

Pandemia aiheutti sen, että moni kuntaorganisaatio halusi siirtää sparrauksen, valmennuksen tai työpajan syksyyn. Syksy olikin kiireistä aikaa. Kaiken lisäksi sparrauksen kysyntä kiihtyi ja loppuvuodesta monille hakijoille jouduttiin kertomaan, ettei sparrausta enää ole saatavilla. 

Viimeisenä ohjelmavuonna oli aika tarkastella sitä, mitä ohjelmassa saatiin aikaan ja olimmeko saavuttaneet projektisuunnitelman määrälliset ja laadulliset tavoitteet, tulokset ja vaikutukset?

Kilpailutimme ulkopuolisen asiantuntijan arvioimaan tulokset, ja kokoamaan ne yksiin kansiin. Ohjelman loppuarviointi yllätti positiivisuudellaan, joten voin olla hyvillä mielin ylpeä yhteisistä saavutuksistamme. Saimme useita suosituksia jatkoa ajatellen, joita yhdessä KT:n ja pääsopijajärjestöjen kanssa pyritään toteuttamaan Kuntatyö2030-kokonaisuudessa.

Sankarit poikkeusoloissa toi kunta-alan ammattilaiset esiin

Vuotta 2020 leimasi myös aktiivinen viestintä. Kehitimme keväällä Sankarit poikkeusoloissa -juttusarjan, jossa kerrottiin työn tekemisestä kunta-alalla ammattilaisten silmin. Sarja poiki valtakunnallista näkyvyyttä, sillä olin yhdessä projektipäällikkö Minna Lyhdyn kanssa kertomassa aiheesta heinäkuussa MTV3 aamun uutislähetyksessä.

Syksyllä paahdoin tiukalla aikataululla Kuntatyö2.0-podcastien parissa, jotta 30 kuntatyöstä ja työelämän murroksesta kertovaa podcastia saataisiin tehtyä ennen ohjelman päättymistä. Viimeinen Padasjoen osaamis- ja etätyökeskuksesta kertova podcast nauhoitettiin juuri ennen joulua. 

Toteutimme myös Hyvä kiertämään -kampanjan, jossa keräsimme uusia kehittämistekoja Tekojen torille. Saimme yli 100 tekoa, joista parhaat palkittiin virtuaalisessa loppuseminaarissa marraskuun lopulla. Virtuaalinen loppuseminaari oli meille uutta ja tapahtumana täysin erilainen kuin perinteinen liveseminaari, mutta selvisimme siitä yhdessä.

Yhdessä olemme enemmän

Halusin kuvata ohjelman kokonaisuuden loppujulkaisuun ja kertoa, mitä ohjelmassa tehtiin, nostaa esille muutamia kehittämisesimerkkejä kuntatyöpaikoilta ja tarjota lukijoille oppeja ja vinkkejä ohjelmasta. Loppujulkaisu ei kerro kaikkia yksityiskohtia laajasta valtakunnallisesta ohjelmasta, mutta toivon mukaan siitä saa kuvan kokonaisuudesta.

Onneksi kunta-alan yhteinen työelämän kehittäminen ei loppunut Kunteko-ohjelmaan. Vuonna 2020 KT ja pääsopijajärjestöt sopivat, että valtakunnallinen työelämän kehittämistyö jatkuu. Kuntekon perustama Tekojen tori jää käyttöön, ja sinne kerätään myös jatkossa kunta-alan kehittämistekoja. Kokoamme työelämän kehittämistä nyt yhteisen Kuntatyö2030 -brändin alle ja minä saan jatkaa työssäni paremman työelämän puolesta.

Mielestäni Kuntekon tärkeimpiä oppeja on, että yhdessä olemme enemmän. Hyvällä yhteistyöllä, avoimuudella, luottamuksella ja innostuksella luomme parempaa työelämää meille kaikille. 

Anna-Mari Jaanu, Kuntekon ohjelmapäällikkö 2015–2020

 

Lisää aiheesta